Resum: El Pácte de l’Euro. Xerrada debat.

El passat divendres 22 de juliol el grup d’Indignats de Pineda va organitzar una xerrada sobre el Pacte per l’Euro a l’Auditori Can Comas. L’Elena Idoate, del Seminari Taifa, va fer l’exposició i després hi va haver un debat.

Tot i que alguns països centrals de la Unió Europea estan sortint de la crisi, el projecte de l’euro està debilitat com a conseqüència dels problemes que experimenten les economies europees perifèriques (Portugal, Irlanda, Grècia i Estat espanyol – PIGS). Quan va esclatar la crisi, els Estats van dur a terme certes polítiques intervencionistes, encaminades a estimular l’economia i, sobretot, a rescatar els bancs. Però a partir del 2009, el deute públic que havien contret els estats per a finançar els dèficits va esdevenir la principal problemàtica econòmica.

El Pacte per l’Euro és resultat de la necessitat de coordinar una successió de mesures que la Unió Europea havia fet, de manera improvisada i poc coherent, per a preservar la credibilitat d’un euro que ha de ser fort en els mercats financers. La suspensió de pagaments d’un Estat membre pot afectar negativament a l’euro, i desencadenar fallides en els bancs i les finances europeus. Com mostren les estadístiques, els principals bancs creditors d’aquest deute perifèric són dels països centrals de la zona euro (Alemanya i França). El Pacte per l’Euro no és, doncs, un paquet de mesures per ajudar a que les economies amb més problemes es recuperin, sinó que el que persegueix és ajudar a que aquestes segueixin pagant el seu deute, per sobre de qualsevol altra prioritat. El Pacte inclou diverses mesures.

– Mecanisme Europeu d’Estabilitat. Es farà permanent un fons amb el qual, com a últim recurs, donar préstecs als països que tinguin problemes per a retornar el deute públic (“rescats”). Hi contribueixen la pròpia UE, pels països membres, i per l’FMI.

– Es força a que els Estats membres, sobretot els més vulnerables, adoptin dures mesures d’ajustament: rebaixin salaris (fixar les revisions salarials a la productivitat i no a l’IPC), precaritzin el mercat laboral, retallin despesa social, facin més regressiu el sistema fiscal, etc.

– Estableix un control europeu dels comptes públics, previ a la presentació dels pressupostos als parlaments dels estats membres.

– S’endureixen les exigències del Pacte d’Estabilitat i Creixement i multes importants en cas d’incompliment.

El Pacte per l’Euro blinda les polítiques neoliberals i redueix el marge d’actuació del sector públic. No soluciona, sinó que agreuja, els problemes de les economies. És un Pacte per al rescat dels poderosos, que suposa un gran impacte social negatiu, el deteriorament de les condicions de treball i una pèrdua de democràcia.. Cal lluitar contra el Pacte per l’Euro!

Després de l’exposició es va fer un debat molt participatiu, en el que es van exposar opinions i reflexions que, tot i la diversitat d’enfocaments, coincidien en rebutjar el tipus de polítiques que impulsa el Pacte per l’Euro i les estratègies amb les quals el capitalisme vol sortir de la crisi. Es va fer una crida a la lluita contra les problemàtiques que afecten als veïns i veïnes de Pineda, i es va deixar clar que cal, conjuntament, avançar per a la transformació de la societat…

Aquesta entrada ha esta publicada en Resums. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Resum: El Pácte de l’Euro. Xerrada debat.

  1. Retroenllaç: Resum: El Pácte de l’Euro. Xerrada debat. « #15Maresme

  2. Retroenllaç: Acta III Trobada Maresme « #15Maresme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s